Gartneriet Toftelund

GARTNERIET TOFTELUND

Lidt uden for Odense på Fyn driver Bent Dam det mindre frilandsgartneri Toftelund. Bent Dam overtog gartneriet i 1994, da han købte det sammen med sin kone. I dag består grøntsagsgartneriet af ca. 30 hektar, hvoraf det meste er lejet jord.Lidt uden for Odense på Fyn driver Bent Dam det mindre frilandsgartneri Toftelund. Bent Dam overtog gartneriet i 1994, da han købte det sammen med sin kone. I dag består grøntsagsgartneriet af ca. 30 hektar, hvoraf det meste er lejet jord.

På Gartneriet Toftelund dyrker de mange forskellige kulturer – omkring 30 slags. Den fynske jord er nemlig god til grøntsager. Hovedproduktionen på gartneriet er dog rodfrugter og kål, som den fynske jord er ekstra god til. Du kan fx få spidskål, blomkål, savoykål, rødkål, hvidkål, grønkål, rødbeder, jordskokker, persillerødder, pastinak og selleri.

Gartneriet Toftelund er et traditionelt gartneri, og produktionen på gartneriet er derfor ikke økologisk. Selvom det er et konventionelt gartneri, bliver grøntsagerne ikke sprøjtet mere end højst nødvendigt. Der bliver kun brugt sprøjtemidler, hvis der er konstateret et angreb i grøntsagerne. Det betyder, at Gartneriet Toftelund bruger færre sprøjtemidler end traditionelle landbrug.

Gartneriet Toftelund er dog ikke bange for at afprøve nye ting, selvom der er tale om et traditionelt gartneri. Prima frugt har i samarbejde med gartneriet udviklet to gamle sorter: ying yang bønner og aspargesærter.

Ying Yang bønner
Ying yang bønner bruges som almindelige bønner, men fordelen ved ying yang bønnen er, at man både kan bruge det, der er inden i, og det, der er uden på. Det vil sige, at man bruger hele bønnen – deraf kommer navnet ying yang. Bønnen har en mild smag og er meget sprød.

Aspargesærter
Aspargesærten er en af de gamle køkkenurter, der i disse år får en renæssance i det nye nordiske køkken. Aspargesært har været dyrket i Norden siden 1600-tallet, og trods navnet er den hverken i familie med ærter eller asparges. Bælge af aspargesært er spiselige. Bælgene dampes let eller blancheres og spises hele. Man bider det bløde kød af bælgene og efterlader eventuelle træede dele. Den kan i smag minde om artiskok og asparges. Bælgene kan også sauteres i smør.

De vingede bælge plukkes og spises, mens de er forholdsvis spæde – ca. 35 cm lange – da er de yderst delikate. Det siges, at aspargesærter i det gamle Egypten var så eftertragtet en spise, at kun Faraoen måtte spise den!

 

 

Køb varer fra Gartneriet Toftelund

Køb fra Dagrofa Foodservice