Skyttegårdens Østershatte

Skyttegårdens Østershatte

I Borup på Midtsjælland ligger det lille, danske økologiske gartneri Skyttegårdens Østershatte. Gartneriet, som er specialiseret i dyrkningen af østershatte, er et rigtig familieforetagende, som drives af Jan Matthiesen og hans familie.

I begyndelsen foregik produktionen hjemme hos dem selv i deres eget private hjem, men den lille produktion flyttede herefter til små lokaler, hvor den nuværende svampefarm ligger. På daværende tidspunkt havde ingen i Danmark tidligere haft succes med at få en reel produktion af østershatte op at stå. Ægteparret måtte derfor søge inspiration til produktionen i udlandet, bl.a. Tyskland og Holland.

Den sparsomme erfaring med produktion af østershatte i Danmark betyder, at mange af de maskiner og procedurer, som gartneriet bruger i dag, faktisk er opfundet og udviklet af familien Matthiesen selv. I 1983 blev Skyttegårdens Østershatte det første gartneri i Danmark, som reelt introducerede østershatte til det danske marked.

Bæredygtig produktion
I dag foregår produktionen af østershatte i moderne gartneribygninger, og selve dyrkningen af svampene sker på halm, som er forarbejdet med vand og svampemycelium. Når halmen ikke længere kan afgive svampe, får en lokal, økologisk landmand gavn af den ”brugte” halm, som bliver spredt over landmandens marker med afgrøder. Forarbejdningen af halmen gør den nemlig særdeles velegnet som miljøvenlig gødning.

Siden Skyttegårdens Østershatte blev til, har gartneriet haft fokus på bæredygtighed og økologi, og de har derfor aldrig selv brugt kunstgødning eller sprøjtemidler til deres produktion af østershatte. Det store fokus på at gøre produktionen fuldt økologisk
gav pote i 2014, hvor Skyttegårdens Østershatte fik det røde Ø-mærke.

Køb varer fra Skyttegårdens Østershatte

Køb fra Dagrofa Foodservice